Održane sve tri planirane radionice izrade tradicijskog nakita

Uskrsne radionice šaranja pisanica
6. travnja 2011.
Donacija Dragana Lackovića
1. ožujka 2012.

U ZMS su održane sve tri planirane radionice izrade tradicijskog nakita slatinskog kraja, a zahvaljujući financijskoj pomoći Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG). U svim su radionicama sudjelovale učenice Industrijsko obrtničke škole (smjer krojač i frizer) iz Slatine sa svojim profesoricama Ljubicom Pofuk, Danicom Tot, Ksenijom Som, Helenom Roštaš i Kornelijom Zubčević. Osim njih uključile su se zainteresirane slatinčanke, sladojevčanke i čađavčanke koje su željele naučiti izrađivati tradicijski nakit za svoje potrebe.

Prvu su radionicu vodile Marijana Rastija, Tihana Tomašević i Marina Šantak, drugu samo Tihana Tomašević, a treću Miroslava Kokorić i Marijana Rastija, voditeljice iz Sopja koje su se s tradicijskim nakitom susretale od svoga djetinjstva.
Na prvoj smo radionici naučili nizanje perlica po shemi „praporci“, a koje se nižu s dvije igle i s perlicama u dvije različite veličine i staklenim cijevčicama. Na drugoj smo naučile nizanji prema shemi „košarice“ sa dvije različite veličine perlica, a na trećoj smo naučile nizanje prema shemi “šalange“ sa jednakim veličinama perlica, ali nizane sa četiri igle konca. Na početku je izgledalo previše komplicirano – ali nije bilo odustajanja. Zbog kratkoće vremena svaka je polaznica radionice uvijek izradila samo narukvicu. Kod kuće su nakon toga izradile ogrlice prema naučenoj shemi. Osim u brzini rada na kraju su svi radovi bili jednako lijepi, za što zahvaljujemo voditeljicama koje su strpljivo radile sa svakom pojedinačno. Zaključna radionica održana je 16. ožujka kad su polaznice upoznate sa cijelim projektom „Nakit prepoznatljivi znak tradicije“. Predavanje sa slikopisom održala je ravnataljica Muzeja, polaznice su ponosno izložile svoje gotove proizvode i svima su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje u radionicama. Zahvalnice je dizajnirao Davor Turček. Svi smo zaključili da smo naučili nešto novo iz slatinske kulturne baštine i da su uz lijepo druženje sklopljena nova prijateljstva – što je dodatni bonus svim polaznicama, a nama organizatorima poticaj za nastavak sličnih radionica. Sve je budnim okom dokumentirao muzejski tehničar Dragan Bačmaga. Njegove fotografije pogledajte na web stranici Zavičajnog muzeja Slatina.

Skip to content