Kako djeca vide sreću
22. studenoga 2014.
I slatinski Muzej kuha s Muzejima u loncu
5. ožujka 2015.

U prigodnom prostoru Školske zbirke Muzeja u petak, 21. studenog, otvorena je izložba Najljepše je đačko doba kao posveta srednjoškolskim danima i uspomenama na njih. Izložbu su organizirali Gradski savjet mladih, Udruga srednjoškolaca i Zavičajni muzej  povodom obilježavanja međunarodnog Dana srednjoškolaca. Radi se o sjećanju na praške studente i profesore strijeljane 17. studenog 1939. zbog mirnih prosvjeda protiv nacističke okupacije, dok je njih više od tisuću bilo deportirano u logore. Spomen koji se u europskim zemljama redovito obilježava u nas je zaživio u posljednjih nekoliko godina, a povezan je i s upoznavanjem sa sadržajem Europske deklaracije o pravima srednjoškolaca.

Izložbom je evociran jedan mali školski imaginarij, predmetima poput spomenara, dirljivih đačkih fotografija, zadaćnica, uspomena na natjecateljske uspjehe, imenika, maturalnih radova, školskih novina, šalabahtera, omiljenih knjiga išaranih zanimljivim zapisima, a našlo se mjesta i za kolekciju zabilježenih profesorskih ‘bisera’. Postav je upotpunjen projekcijom ulomaka videozapisa o slatinskim školama snimljenima 1991. i 1992, koji su ipak više zainteresirali i pobudili sjetu u starijih posjetitelja.

Uz pozdravne govore ravnateljice Muzeja Dragice Šuvak, zamjenice župana Sanje Bošnjak i gradonačelnika Ivana Roštaša, uvodno slovo o smislu i sadržaju izložbe i manifestacije održao je Antonio Vrbaslija, predsjednik Gradskog savjeta mladih.

Izložba se može razgledati radnim danom od 9 do 14 sati.

Skip to content