Zbirku Kelemen čine predmeti uglednoga glazbenika, svjetski poznatoga skladatelja i rođenoga Slatinčanina Milka Kelemena. Formiranje ove Zbirke započelo je 1994 godine, osnivanjem glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Najveći dio zbirke u muzej je došao 2012. i 2013. godine kada su supružnici Kelemen donirali Gradu Slatini ostavili svoju ostavštinu. Početkom 2014.g. uređen je i opremljen prostor za stalni postav Zbirke u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa životom i djelom glazbenika, kao i njegovim doprinosom razvoju suvremene glazbe općenito.

Zbirka se sastoji od rukopisnih djela, partitura, gramofonskih ploča, knjiga, propagandnog materijala vezanog uz izvođenje Kelemenovih djela širom svijeta, dokumentacije Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. U Zbirci Kelemen sačuvani su i biografski predmeti koji govore o Milkovu djetinjstvu i školovanju u Slatini, Virovitici i Zagrebu. Posebno su vrijedni egzotični glazbeni instrumenti koji potječu iz različitih zemalja širom svijeta, a zahvaljujući kojima slatinski muzej ima i izvaneuropsku zbirku. Među glazbenim instrumentima se ističe pijanino na kojem je sam Milko Kelemen dugo godina stvarao svoja djela, od kojih su mnoga izvođena u različitim svjetskim glazbenim prostorima. Posebno mjesto zauzimaju priznanja i ordene koje je pokojni maestro Kelemen dobio za svoj rad.

Zbirka Kelemen zaokružena je cjelina koja prezentira život i djelo glazbenika Milka Kelemena posjetiteljima Muzeja, ali je namijenjena i ciljanoj publici - glazbenicima, muzikolozima koji se žele na jednom mjestu upoznati s doprinosom M. Kelemena suvremenoj glazbi, njegovim radom, kao i njegovim životnim nazorima - poštovanju svih ljudi svijeta bez obzira na rasu i vjeru, o čemu je i sam autor pisao u svojim knjigama.