„Prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima.” (www.muzejuloncu.com)
Da hrana nije samo hrana na vrlo zanimljiv način pokazuje projekt Muzej u loncu koji je pokrenuo Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega. Projektom se žele pobuditi sjećanja i uspomene na zaboravljena tradicionalna jela s kraja 19. i početka 20. st. te sakupiti što više starih i originalnih recepata. Rekonstrukcijom tj. pripremom jela, kuhinja naših starih vraća se u život, dok se pomnim dokumentiranjem pripreme i detaljnim ispitivanjem kazivača čuva od zaborava.
Poznato je da se u Slavoniji dobro jede, ali skromno hvali hranom, stoga je jedan ovakav projekt važan doprinos gastronomsko-gurmanskom profiliranju i promoviranju ovog dijela Hrvatske.
Požeški Muzej više nije sam u loncu, sada mu se pridružuju i drugi muzeji Slavonije, Baranje i Srijema pa smo se i mi odvažili kuhati s njima u našoj malenoj muzejskoj kuhinji. Uz ležeran razgovor s gospođom Majom Žebčević Matić, etnologinjom i ravnateljicom Gradskog muzeja Požega, naše kazivačice svjedočile su o tome što se nekada jelo, kako se i kada pripremala hrana. Uz razgovor, paralelno se odvijala priprema dvaju tradicionalnih jela slatinskog kraja. Gospođa Marica Kenjerić kuhala nam je jelo pod neobičnim nazivom – na žufi rezanci.
Radi se o domaćim rezancima koji se kuhaju u umaku od usitnjenih bućinih sjemenki, a konzumiraju se za vrijeme posta. Još poznatije jelo našeg kraja, bošpor, pripremila nam je gospođa Nedeljka Grgić, i to u dvije varijante, s paradajzom i s rasolom. Tijekom rekonstrukcije jela, uz razgovor i na kraju degustiranje neki od nas su se podsjetili na zaboravljene kulinarske sastojke i priče, a neki naučili mnogo o svakodnevnom životu naših starih koji se odvijao dobrim dijelom oko kuhinjskog stola.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.