Donacija Zdenke Šuvak
1. ožujka 2013.
Obilježavanje međunarodnog Dana srednjoškolaca
22. studenoga 2014.

U četvrtak, 20. studenog, u Muzeju se obilježio Međunarodni dan djeteta, 55. obljetnice donošenja Deklaracije o pravima djeteta, prvog međunarodnog dokumenta o zaštiti prava djece i 25. obljetnice usvajanja UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Manifestaciju je organizirao slatinski ogranak  Društva Naša djeca, organiziravši natječaj za dječje literarne i likovne radove o temi dječje sreće,  uz predavanja i radionice o dječjim pravima. Međunarodni dan djeteta obilježen je zanimljivim programom u kojem su sudjelovali učenici Osnovne glazbene škole Slatina i članovi dječjih foruma Mladost i Osmijeh,  te otvorenjem izložbe „Sretno dijete“ na kojoj su predstavljeni svi prijavljeni dječji radovi. Nagrade za izdvojene radove prema odluci stručnih povjerenstava malim su autorima uručili zamjenica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak, predsjednica Društva Naša djeca Božica Majhen i zamjenik gradonačelnika Slatine Milan Janković, a program je uime Društva Naša djeca vodila Snježana Pačarić.

Mnoštvo okupljene djece  i roditelja imalo je priliku vidjeti izložene radove, te glazbene točke, igrokaz i izvedbu dječjeg manifesta zvanog „10 dječjih zapovijedi“. Evo kako glasi:

Danas je pravi dan da se podsjetimo 10 dječjih zapovijedi:

1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.
2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me… sputavati.
4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom. …
5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.
6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.
7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.
9. Znam da je to teško, ali nemojte da me uspoređujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.
10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava…

Izložbu „Sretno dijete“ možete pogledati svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Skip to content