Krznarski obrt Gribl – dokumentarni film

Slatina k̕o Slatina – dokumentarni film
29. siječnja 2021.
Obavijest o održavanju razgovora kandidatima na natječaju za radno mjesto ravnatelja/ice Zavičajnog muzeja Slatina
4. veljače 2021.

Nematerijalna kulturna baština predstavlja važan dio hrvatske baštine u cijelosti. Ona predstavlja znanje koje se prenosi iz generacije u generaciju, kao i procese stalnog stvaranja i djelovanja zajednice i skupine. Baština ovog karaktera pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta pojedine zajednice. Iz nje iščitavamo fragmente povijesnih mijena kroz koje je zajednica prošla i na taj način obogatila svoj identitet.

Na prostoru Slatine zaštićena su dva tradicijska obrta (krznar i užar) kao nematerijalna kulturna baština. Tema ovog dokumentarnog filma je krznarski obrt obitelji Gribl koja je pokrenula obrt dvadesetih godina prošlog stoljeća. Začetnik obrta bio je Dragutin Gribl rođen 1893. godine u Mikleušu, koji je po doseljenju u Slatinu otvorio krznarski obrt. Od 1952. godine, u radionici radi i Dragutinov sin Slavko, koji nakon smrti oca nastavlja obrt. Treća generacija krznara u obitelji Gribl je današnji krznar Vlatko Gribl.

Krznarski obrt Gribl predstavlja ostatak bogate obrtničke tradicije Slatine i okolice a ujedno nas vraća u Slatinu, u prvu polovicu 20. stoljeća.

Skip to content