Donacija dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta našeg istaknutog akademika Viktora Žmegača

VIDEO: Druga sezona Muzejskih tajni. Prva priča “..samo kamen…”
10. ožujka 2023.
VIDEO: Druga sezona Muzejskih tajni. Druga priča “..trag u vremenu…”
20. ožujka 2023.

„U Slatinu više nisam navraćao, ali u isti mah mogu reći ja sam u Slatini svaki dan.“

-Viktor Žmegač-

Fundus Zavičajnog muzeja Slatina od danas je bogatiji za jednu vrlo važnu donaciju koju su djelatnici preuzeli 15. ožujka 2023. godine u Zagrebu. Riječ je o donaciji dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta našeg istaknutog akademika Viktora Žmegača, što su muzeju predali sin i kći preminulog akademika; Andrej Žmegač i Aleksandra Žmegač Horvat.

Viktor Žmegač rođen je 21. ožujka 1929. godine u Slatini u kojoj je pohađao i osnovnu školu. Ovi, kako ih sam Žmegač naziva, sretnim danima definirali su njegov daljnji životni put. Rođen je u uglednoj i obrazovanoj obitelji liječnika s bogatom bibliotekom i širokim znanjem. Svoj zanos knjigom upotpunio je bibliotekom djeda Justha Geze evangeličkog pastora u Slatini. Nakon osnove škole obrazovanje nastavlja u Virovitici gdje pohađa nižu realnu gimnaziju. Nakon Drugog svjetskog rata obitelj se seli u Đurđenovac, a Viktor odlazi u Osijek gdje završava gimnaziju. Po završetku gimnazije, 1950. godine upisuje studij germanistike i jugoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji završava 1954. godine. Za vrijeme studija nekoliko semestara boravi na Sveučilištu u Göttingenu u koji se vraća nakon diplomiranja i odsluženja vojnog roka. Godine 1957. vraća se u Zagreb i započinje raditi kao lektor na Filozofskom fakultetu. Nakon obrane doktorske disertacije postaje profesor na matičnom fakultetu, prvo kao docent, potom izvanredni i na kraju redoviti profesor.

Nakon umirovljenja postaje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1985. postaje vanjski član Saške akademije, 1992. dopisni, a od 2012. godine i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnost. Znanstveni rad nastavlja i nakon umirovljenja sve do svoje smrti 20. srpnja 2022. godine.

Viktor Žmegač svojim znanstvenim radom ostavio je dubok trag na brojnim poljima hrvatske i šire europske kulture. Autor je brojnih publikacija, znanstvenih radova i članaka iz svoje domene djelovanja. Kao aktivni znanstvenik sudjelovao je na brojnim predavanjima, kongresima, raspravama i tribinama u kojima je progovarao o temama iz svoga djelokruga. Smrću Viktora Žmegača završila je jedna epoha stvaranja ovog velikog erudita, a na njegovom mjestu ostaje velika praznina koja se neće moći nadoknaditi.

Iako je Viktor Žmegač vrlo rano otišao iz Slatine uvijek ju je nosio u srcu. Iza sebe je ostavio veliki obol i jedno veliko ime o kojem se govori u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe. Upravo je u svom rodnom gradu Žmegač i dalje poznat kao dječak koji je toliko toga dao. Metaforički, on je i dalje s nama te ga možemo pronaći u svakom retku njegovih brojnih radova koji su sada ovdje s nama. Žmegač se vratio Slatini, svom rodnom gradu i svojoj osnovnoj školi kao trajno svjedočanstvo života jednog intelektualca, akademika, eudita, homo universalis, a prije svega čovjeka.
Još jednom se zahvaljujemo obitelji Žmegač na ovoj, za nas, velikoj donaciji i svima koji su sudjelovali u realizaciji.

Skip to content