Arheološki pregled – Sopje arheološka zona Pomornjača

Krznarski obrt Vlatka Gribla
20. siječnja 2021.
Arheološki nadzor – Manastir sv. Nikole
20. siječnja 2021.

U sklopu Poziva Ministarstva kulture Republike Hrvatske za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu, Zavičajni muzej Slatina aplicirao je program: „SOPJE; arheološka zona Pomornjača“. Program je odobren od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske te je financiran sredstvima Ministarstva.

Cilj programa je na definirati arheološke zone na kojima su ranije prikupljeni površinski nalazi iz prapovijesti, antike i srednjeg vijeka koji upućuju na postojanje podzemnih ostataka istodobnih naselja.

Program je proveden od 14. – 27. studenog 2019.godine a obuhvatio je površinu oko 4 km2 južno od naselja Sopje. Ukupno je umbicirano 7 potencijalnih zona na kojima se pojavljuju arheološki nalazi datirani od prapovijesti do srednjeg vijeka. Sve pozicije smještene su na manjim ili većim uzvisinama; ocjeditim terenima. Najveća ali i najzanimljivija zona koja je definirana ovim pregledom je zona Pomornjača na kojoj je prikupljena najveća količina arheoloških nalaza.

Pregledom su umbicirane važne točke za spoznavanje dinamike razvoja I kontinuiteta naseljavanja navedenog prostora od prapovijesti do novog vijeka.

Skip to content